Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama – 22. rujna

Danas se obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na tri žene ubijene na Općinskom sudu u Zagrebu, 22. rujna 1999. godine.

Cilj obilježavanja ovog dana jest senzibiliziranje društva s problematikom nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje ne smije ignorirati i tolerirati. Iako je nasilje u obitelji prisutno u svim dobnim, ekonomskim i spolnim strukturama, nasilje prema ženama je izraženo u većem postotku u odnosu na drugi spol. Nerijetko financijski ovisne, ograničenih socijalnih kontakata i pristupa informacijama, žene su zakinute za mogućnost izlaska iz kruga nasilja stoga je je ono često dugotrajno i nažalost sve okrutnije.

Pozitivni pomaci napravljeni s ciljem adekvatnog kažnjavanja počinitelja idu u smjeru da se nasilje u obitelji sve češće tretira kao kazneno djelo, a manje kao prekršaj. U tom smislu neki od pokazatelja govore da je manje slučajeva nasilja u obitelji, ali činjenica je da se nasilni postupci prema bliskim osobama sve više provode unutar kaznenog zakonodavstva te tretiraju i kao neka druga kaznena djela (tjelesna ozljeda, prijetnja i sl.).

Žrtve nasilja često dugotrajno žive u strahu ili nadi da će nasilnik postati bolja osoba i da će ga one svojim ljubaznim i poslušnim ponašanjem promijeniti i odobrovoljiti. To se uglavnom ne dogodi.

O nasilju u obitelji vladaju mnogi mitovi i pogrešna uvjerenja koja se ne temelje na činjenicama.

MIT: Žrtva uzrokuje nasilje. Zlostavljana žena je “to tražila”.

Činjenica: Zlostavljač uzrokuje nasilje. On je odgovoran za svoje postupke.

MIT: Nasilje u obitelji i među bračnim partnerima je njihova privatna stvar.

Činjenica: Nasilje u obitelji je ozbiljan društveni problem.

MIT: Žene su nasilne kao i muškarci.

Činjenica: Muškarci su značajno češće počinitelji nasilja u obitelji.

MIT: Alkohol i zlouporaba opojnih droga stvarni su uzroci nasilja u obitelji.

Činjenica: Općenito govoreći, alkohol i opojne droge nisu uzroci nasilnog ponašanja.

MIT: Muškarci koji su nasilni ne mogu si pomoći.

Činjenica: Muškarci mogu promijeniti svoje nasilno ponašanje.

MIT: Bračne tučnjave nisu ozbiljne. To se događa u svakom braku.

Činjenica: Bračne tučnjave su ozbiljne i zahtijevaju pozornost društva.

MIT: Djeca trebaju oca, iako je nasilan prema njihovoj majci. Žena bi za dobro djece trebala ostati s takvim partnerom.

Činjenica: Odrastanjem u takvoj obitelji djeca uče biti nasilna.

 

Pandemija koronavirusa dodatno je otežala položaj žrtava nasilja u obitelji. Izolirane u svojim domovima, žrtve su postale još ranjivije i „dostupnije“ nasilnicima. S jedne strane slušamo brojna upozorenja o mogućem porastu slučajeva težeg nasilja u obitelji, a što nije popraćeno većim brojem prijava. U uvjetima sveopće nesigurnosti, socijalne izolacije i ograničene slobode kretanja žrtve se očito teže odlučuju potražiti pomoć. Želimo apelirati na savjest svih koji imaju saznanja o nasilju u obitelji da o tome obavijeste nadležne službe, posebice ako se radi o djeci, starijim i nemoćnim osobama koje same ne mogu zatražiti pomoć.

Važno je znati da policija postupa žurno po dojavi o nasilju u obitelji te da postoji sustav pomoći i podrške žrtvama nasilja. Žrtva nasilja u obitelji, može prijaviti nasilje policijskoj postaji, državnom odvjetništvu ili centru za socijalnu skrb, a pomoć žrtvama pružaju brojne ustanove i nevladine organizacije.

Linija Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja 116 006 dio je sustava podrške žrtvama te radi svakim radnim danom od 08 do 20 sati. Na liniji žrtve i svjedoci kaznenih i prekršajnih djela mogu potražiti pravne informacije, ostvariti emocionalnu podršku, praktične informacije te mogu po potrebi biti upućeni na relevantne organizacije i institucije.

 

PRIJAVI NASILJE!

  • POZIVOM NA 192
  • mobilnom aplikacijom za e-dojave: MUP – Sigurnost i povjerenje
  • e-mailom na: policija@mup.hr
  • dolaskom u najbližu policijsku postaju

 

www.lily.com.hr

 

https://mup.gov.hr/online-prijave/online-prijava-zlostavljanja-djeteta-red-button/281667

 

https://iis2.globaldizajn.hr/mrosp.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/MDOMSP%20dokumenti/2019_ADRESAR%20USTANOVA%2C%20ORGANIZACIJA%20I%20OSTALIH%20INSTITUCIJA%20KOJE%20PRUZAJU%20POMOC%2C%20PODRSKU%20I%20ZASTITU%20ZRTVAMA%20NASILJA%20U%20OBITELJI.pdf

Podijeli...