Projekti za poboljšanje kvalitete života osobama starije životne dobi

Centar za socijalnu skrb Požega – partner u projektima za poboljšanje kvalitete života osobama starije životne dobi

 

                        

 

Poboljšanje kvalitete života osobama starije životne dobi, te zapošljavanje žena niže razine obrazovanja, dvije su komponente koje spajaju projekti kojima je partner Centar za socijalnu skrb u Požegi. Cilj projekata je pružiti dodatno obrazovanje ženama niže razine obrazovanja, smanjiti nezaposlenost i naposljetku korisnicima starije životne dobi poboljšati kvalitetu života i omogućiti im da duže ostanu u svojim domovima.

Nositelji projekata kojima je cilj višestruk jesu Grad Požega, Grad Pleternica i udruga Veličanka.

Grad Požega nositelj je projekta koji nosi naziv ”PUK 40”. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa ”Učinkoviti ljudski potencijali” 2014. – 2020. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 5.476.839,44 kn Grad Požega je potpisao 1. prosinca 2017. g. Projekt ”PUK 40” Grad Požega  će provoditi u suradnji s partnerima – Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područni ured u Požegi, Domom za starije i nemoćne osobe i Centrom za socijalnu skrb u Požegi. Projekt će omogućiti zapošljavanje 40 žena na području Grada Požege na razdoblje od 24 mjeseca. Žene koje budu zaposlene obavljat će poslove pomaganja u kućanstvu, pružat će podršku, te pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima. Na taj način omogućit će se društveno uključivanje nezaposlenih žena kao i osoba starije životne dobi.  Po završetku osposobljavanja svaka polaznica dobit će uvjerenje o osposobljenosti i na taj način će postati konkurentnije na tržištu rada.

 

                                                                                        

 

  • Predstavljanje projekta PUK 40

(izvor fotografija: http://pozeskidnevnik.hr/vijesti/5559-puk-40-odrzana-pocetna-  konferencija-projekta-kojim-ce-se-na-dvije-godine-zaposliti-40-zena.html)

 

Grad Pleternica nositelj je projekta pod nazivom ”ZAŽELI I OSTVARI”, a koji se provodi na području Grada Pleternice. Partneri u projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured u Požegi i Centar za socijalnu skrb u Požegi. Grad Pleternica Ugovor o dodjeli sredstava u iznosu od gotovo 3 milijuna kuna potpisao je s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava. Projektom će se obuhvatiti minimalno 88 korisnika socijalne usluge pomoć u kući, a na razdoblje od dvije godine zaposlit će se 22 žene.

 

 

  • Potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu programa zapošljavanja žena ”Zaželi”.

( izvor fotografije: http://www.pleternica.hr/clanak.php?id=247)

Udruga Veličanka zajedno sa svojim partnerima, općinama Kaptol, Jakšić, Velika, Čaglin i Brestovac, Gradom Kutjevo, Požeško – slavonskom županijom, Centrom za socijalnu skrb Požega i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područni ured u Požegi, nositelje je projekta koji nosi naziv ”Zajedno možemo više”. Projekt će trajati ukupno 30 mjeseci, a ukupno prihvatljivi troškovi projekta su 8.266.601,80 kn, uz stopostotno financiranje iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” 2014.-2020. Broj korisnika koji će biti obuhvaćeni ovim projektom je 300, a o njima će ukupno skrbiti 60 žena. Područja na kojima će se pružati usluge pomoći u kući jesu područje općine Brestovac, općine Velika, općine Jakšića, općine Čaglin, općine Kaptol i Grada Kutjeva. Zahvaljujući ovome projektu smanjit će se nezaposlenost, ali i pružit će se kvalitetniji život korisnicima u čak šest jedinica lokalne samouprave Požeško – slavonske županije.

 

  • Predstavljanje projekta ”Zajedno možemo više”.

(izvor fotografija: https://www.pozeska-kronika.hr/drutvo/item/10666-%E2%80%9Ezajedno-mozemo-vise%E2%80%9C-zaposlit-ce-ukupno-60-zena.html)

 

 

Svi ovi projekti sadrže nekoliko zajedničkih elemenata: obrazovanje i osposobljavanje žena koje će pružati usluge potpore i podrške starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju, zapošljavanje nezaposlenih žena niže razine obrazovanja na 24 mjeseca na poslovima pružanja usluga podrške i pomoći u obavljanju kućanskih poslova starijima i osobama u nepovoljnom položaju, te mjesečnu podjelu kućanskih i higijenskih potrepština istim korisnicima. Zahvaljujući ovim Projektima omogućava se poboljšanje kvalitete života, integriranje u zajednicu, kao i međusobno razvijanje osjetljivosti prema onima kojima je naša pomoć uistinu potrebna.

Veliki plus ovih projekata je i uključivanje institucija, kao što su Hrvatski zavod za zapošljavanje i Centar za socijalnu skrb Požega, jer se na taj način svi međusobno povezuju i doprinose ostvarivanju  konačnog cilja ovih projekata. Suradnja je uvijek put prema promjenama, jer zajedno uistinu možemo više.

 

Podijeli...