Humanitarna akcija: ČAJ ZA MALOG ZMAJA

“Čaj za malog zmaja” je humanitarna akcija koju organizira Centar za socijalnu skrb Požega u suradnji s Domom zdravlja Požega, Zavodom za javno zdravstvo PSŽ, Gradskom knjižnicom Požega i OŠ A. Kanižlića.

Centar za socijalnu skrb

Siromašnija djeca češće obolijevaju od respiratornih bolesti, sklonija su pobolijevanju i kroničnim bolestima poput astme, anemije… (UNICEF, 2015). Iako siromašna djeca zbog svoje ranjivosti trebaju bolju zdravstvenu skrb, u stvarnosti ona im je teže dostupna i rjeđe se liječe.

Želja nam je da je ovo predblagdansko vrijeme u suradnji s građanima olakšamo zdravstvene poteškoće i ojačamo imunitet obitelji s djecom koja žive u uvjetima siromaštva.

Zavod za javno zdravstvo

Dobro je poznato da nam bolest povećava životne troškove. Obzirom na to da smo u sezoni ARI, a uskoro i gripe paketićima želimo olakšati našim malim sugrađanima simptome gripe i prehlade. Paketiće ćemo sastavili pomoću donacija građana.

Građani mogu od 1 do 14 prosinca u prostorije Gradske knjižnice, Centra za socijalnu skrb i ZJZZ donijeti med, čajeve, toplomjere, četkice i paste za zube, sredstva za snižavanje temperature (paracetamol ili ibuprofen sirupe) namijenjene obitelji u potrebi.

Dom zdravlja

Zamolbe za prigodne donacije (meda, toplomjera, četkica i pasta za zube) ćemo uputiti lokalnim ljekarnama, pčelarima i Saponiji Osijek d.o.o.. Paketiće ćemo sastaviti s obzirom na dob djeteta i veličinu obitelji, a predati ćemo ih roditeljima prilikom prezentacije.

Naime, Dom zdravlja je pripremio prezentaciju za roditelje koji žive u uvjetima siromaštva o prirodnim i učinkovitim metodama ublažavanja simptoma prehlade i gripe te oralnom zdravlju. Prezentaciju ćemo organizirati uz podjelu paketića unutar lokalnih zajednica – Pleternica, Čaglin i Velika[1]

Gradska knjižnica Požega

Kao poticaj za sudjelovanje i vidljivi podsjetnik na akciju za građane koji se odazovu akciji kreativna skupina Gradske knjižnice je pripremila prigodni znak pažnje. Zainteresirani građani mogu djetetu koje živi u uvjetima siromaštva pokloniti med, čaj, toplomjer, četkice i pastu za zube, sirupe za snižavanje temperature. Osim toga, ukoliko netko želi pokloniti djetetu dar preporučujemo da to bude knjiga, slikovnica, bojice, flomasteri, bojanka i sl.

Od prikupljenih poklona učenici OŠ A.Kanižlića će nam u sklopu sata građanskog odgoja pomoći sastaviti personalizirane paketiće.

Centar za socijalnu skrb

Akcija je usmjerena primarno prema 73 djeteta predškolske dobi, no ukoliko odaziv građana bude veći proširiti ćemo akciju i na djecu školske dobi (150) te siromašne starije osobe.

Ukoliko se suradnja i planirane aktivnosti pokažu učinkovitima voljeli bi da ovo postane tradicionalna akcija naše zajednice.

_________________________

[1] U navedenim lokalnim zajednicama je najviše djece – korisnika socijalne pomoći.

Podijeli...