Preporuka – održavanje osobnih odnosa djeteta s roditeljem s kojim ne stanuje

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) objavilo je 1. travnja 2020. priopćenje – preporuku o održavanju osobnih odnosa djece s roditeljima i izvršavanju roditeljske skrbi u uvjetima pandemije COVID 19, a u skladu s tada važećim pojačanim mjerama sigurnosti i zaštite Nacionalnog stožera civilne zaštite te preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 

U skladu s 3. fazom popuštanja mjera Nacionalnog stožera, koja je započela s 11. svibnja 2020., održavanje osobnih odnosa djeteta s roditeljem s kojim ne stanuje, odvija se prema važećoj sudskoj odluci. Do ograničenja održavanja osobnih odnosa će doći kada je jedan od roditelja ili članova njihove obitelji u samoizolaciji ili je zaražen virusom. Za sve ostale situacije, roditelji sami procjenjuju interes djeteta ovisno o zdravstvenom stanju djeteta ili članova kućanstva jednog od roditelja.

U slučaju kada roditelji ne mogu postići dogovor o načinu održavanja osobnih odnosa mogu se i dalje obratiti centru za socijalnu skrb/obiteljskom centru, radi pružanja stručne pomoći u postizanju dogovora. Nastavno, Ministarstvo je 8. svibnja 2020., donijelo Odluku o obavljanju poslova iz djelokruga rada centra za socijalnu skrb i obiteljskih centara u punom opsegu.

Napominjemo kako izvršenje sudskih odluka o ostvarivanju osobnih odnosa djeteta s roditeljem nije u nadležnosti sustava socijalne skrbi, već pravosuđa te u slučaju nepostizanja dogovora/nepridržavanja odluke suda, roditelji se trebaju obratiti sudu.

Preporuka – održavanje osobnih odnosa djeteta s roditeljem s kojim ne stanuje

 

Izvor: https://mdomsp.gov.hr/vijesti-8/preporuka-odrzavanje-osobnih-odnosa-djeteta-s-roditeljem-s-kojim-ne-stanuje/12760

Podijeli...