Kako postati udomitelj?

< Natrag

Nakon što dobro razmislite i porazgovarate sa svim drugim članovima svoga kućanstva, javite se najbližem Centru za socijalnu skrb, kojem podnosite formalni zahtjev i koji će provesti postupak provjere podobnosti za udomitelje: socijalni radnici posjetit će vas u vašem domu, a zatražit će i neke osnovne dokumente. Nakon toga bit ćete pozvani i na seminar za buduće udomitelje.

Vjerujemo da razumijete koliko je važno temeljito provjeriti hoće li dijete doista biti smješteno u dobru i pouzdanu zamjensku obitelj. Jer, djetetu koje je već iznevjereno od strane svojih najbližih najmanje od svega treba još jedno loše i neprimjereno iskustvo.

Dozvola (licenca) za udomiteljstvo

Zahtjev za davanje dozvole za obavljanje udomiteljstva stranka podnosi centru za socijalnu skrb prema mjestu prebivališta, uz koji prilaže pisanu suglasnost članova obitelji za obavljanje udomiteljstva. Po uspješno završenom postupku i seminaru, Centar za socijalnu skrb izdat će vam dozvolu (licenciju) za obavljanje udomiteljstva. Dozvola za obavljanje udomiteljstva daje se na rok od pet godina. S tom dozvolom postajete dio sustava socijalne skrbi o djeci, što znači da se na vas može računati pri traženju najpogodnijeg smještaja za neko dijete. Prilikom svakog pojedinog udomljavanja važno je pronaći optimalno rješenje – ono koje je najbolje i za dijete i za udomiteljsku obitelj.